diumenge, 28 de març del 2010

CROISSANTS

A part dels llonguets, hi havia una altra cosa dels forners que ens feia molta il.lusio poder fer: croissants.
Després de molt buscar, llegir i investigar hem trobar una recepta que ens ha fet el pes, molt ben explicada i amb fotografies de tots els passos:
Anice & Cannella (il croissant francese) : Si, la recepta de croissants francesos l'hem trobat a una pàgina italiana...........

Ingredients:
500 gr farina
275 gr aigua
25 gr mantega
8 gr sal
60 gr sucre
8 gr llevat sec
1 culleradeta petita sucre amb vainilla
1 cullerada sopera licor poma
290 gr mantega (pels plegats)
1 ou (per pintar-los abans d’anar al forn)

Hem seguit la recepta, però amb algun afegitó ferrer:
afegir aromatitzants: vainilla i un petit rajolí de licor de poma
canviar un dels plegats simples per un de doble “double-folding” vist al “youtube”
Videos interessants:
http://www.youtube.com/watch?v=RxCE963K-FY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=XEluWWmNMys

Quan el forn ha assolir els 200º els hem enfornat durant un quart d’hora (depenent de la mida, els nostres son petits).
El resultat ha estat satisfactori, fins i tot ens hem atrevit a fer trenes.

Pels que sempre pregunteu: als 5 minuts de refredar-se, ja no en quedava cap.

dimecres, 24 de març del 2010

PA VERMELL

Comprant fruita a Sant Celoni a Fruites i Verdures Moya, vam trobar taronges sanguines, el que ens va recordar els sucs que ens feia l’avia.


Això va fer que l’Àlvar s’il•luminés i tingués una gran idea:
fer pa vermell, substituint l’aigua per suc de taronja.
L’Aina va preferir fer la massa “normal”.

Recepta:
250gr Aigua / Suc de taronja sanguina
10gr. Sal
8gr. llevat sec
300gr farina blanca
Vam fer-ne dues masses una amb aigua i una altra amb suc de taronja per lo que la massa va quedar de color vermellós.

Desprès d’amassar-lo li vam fer un “plegat” i es va quedar reposant tota la nit a la nevera.
L’endemà li vam donar forma.

L’Aina va decidir fer una coca amb pinyons, que com que ja te la ma trencada, li va quedar boníssima.
L’Àlvar va fer un pa rodó amb un cert color vermell. Tenia un suau aroma a taronja i un sabor un punt àcid, que el vam degustar untat amb Olivada amb Cacau.
Un invent reeixit a mitges, ja que el pa no va pujar gaire i la massa era una mica inestable. Seguirem investigant......


diumenge, 14 de març del 2010

Petits Ferrer
Aquest cap de setmana hem tingut un "petit Ferrer" ajudant-nos: el cosí de l'Aina, el Pau, ha volgut participar fent un pa.
Aquesta vegada la novetat ha estat afegir a la farina (600gr.) dues culleradetes de malta per tal de donar-li un gust més torrat i un color particular.

dissabte, 13 de març del 2010

FARINA BALTÀ / MOLÍ LA GRANA

Farina Baltà

Com la majoria de dies que ens fa mandra fer-nos el pa, vam anar a comprar-lo al Forn Baltà, allà el nostre amic Josep Baltà, veient que cada cop hi ha mes gent que te panificadora, n’ha comprat una i després d’investigar, l’ha posat a l’aparador amb un munt de pans fets amb la "màquina": pa de cereals amb espinacs i d’altres. També ha preparat saquets de farina, amb la massa mare deshidratada i la sal corresponent, de manera que només cal afegir l’aigua. En té de diferents tipus: integral, de cereals, etc....
Ens va donar un paquet d’un quilo per fer proves, els llonguets son el resultat.




La Grana

Fent el taller de pa a Bons Focs va sortir el tema de la farina. Un lloc on comprar que sempre surt a les converses es el Born de Barcelona; vam anar-hi, esperant trobar el que hi havia quan érem petits: moltes botigues plenes de sacs amb farines, fruits secs, cereals, tines enormes plenes d’olives i confitats...... tan sols vam trobar un establiment obert, amb tots els tipus de farina i de sucre possibles, però en poca quantitat, semblava més una botiga de queviures, un colmado. Ens vam trobar dient: “quan jo era jove....”, senyal que ens fem vells.
Ens van dir d’un moli de Sant Vicenç de Castellet, La Grana, on venen tot tipus de farina ecològica a l’engròs o directament a particulars. Carretera, manta i GPS, allà ens vam plantar. El mínim a comprar es en paquets de 5 quilos i hi ha la possibilitat que t’ho portin a casa. Nosaltres vam sortir amb: Farina Integral de blat, Farina Blanca Ecològica, Farina de Sègol i Farina Integral de Blat Persa.


I aquest fou el resultat, fent servir la Blanca Ecològica:

dissabte, 6 de març del 2010

LLONGUETS !!!!!

Una assignatura que teníem pendent era fer llonguets i que ens quedessin amb forma de llonguet i textura de llonguet. Seguint els savis consells del nostre amic Josep Baltà, amo del Forn Baltà i company de Castells (Borinots de Sants), aquest cap de setmana per fi podem dir: HEM FET LLONGUETS (tot i que ens han quedat menuts i seria més correcte dir mini-llonguets).
La massa l’hem hidratat tan sols al 56% (menys de l’habitual), la fermentació ha estat més curta i el forn sense vapor.

Taller de Pa Italià

El dia 20 de febrer l’Àlvar va fer un taller de pa italià a ¿Te quedas a cenar?.
L’experiència fou molt positiva. Les receptes foren amb masses molt hidratades. Com a curiositat vam fer un pa amb farina de sèmola i fins i tot un altre barrejant farina amb patata.
A part de pa, amb les masses vam fer ciabatta (a casa nostre coneguda com xapata), pizza i focaccia

Hem afegit l’enllaç en els llocs que ens agraden. Es una web molt interessant, a més dels cursos hi ha explicat molt gràficament el procediment per elaborar massa mare.





Les fotografies no son de bona qualitat ja que estan fetes amb el mòbil.