dijous, 24 de novembre del 2011

Coca de Recapte per al GRAN RECAPTE D'ALIMENTS 2011




La gent del Banc dels Aliments  s'esforça cada dia per alleujar la situació de molta gent que viu sota el límit de la pobresa. Els dies 25 i 26 de novembre, es durà a terme arreu de Catalunya el Gran Recapte d’Aliments 2011 .  Els blogaires que escrivim de menjar volem contribuir a fer més visible la seva tasca.
Nosaltres som un bloc de pa. 
 


La nostre  proposta es una adaptació de la Coca de Recapte que ja tenim publicada, però feta amb algun dels aliments de llarga durada que es volen recaptar: llegums secs, pasta seca -macarrons i similars-, llaunes de tomàquet natural, conserves de peix, oli, llet...




Enlloc de  la massa, (tenim el forner de viatge),  hem fet servir una llesca de pa de pagès, però també funcionarà amb pa de barra o bagette o amb base de pizza.



Ingredients
1 llauna tomàquet
1 llauna sardines
1 llauna olives negres
1 llesca de pa




 



Posem primer el tomàquet en una capa fina sobre el pa. Tot seguit treien les sardines de la llauna i les obrim per treure l’espina, les estirem i entre elles posem les olives. Ho reguem tot amb un rajolinet d’oli de la llauna de sardines.
Encenem el forn i quan està calent entrem la nostra “coca” que tindrem uns 5 minuts o el temps que calgui fins que l’oli comença a bullir i acaba de coure tot.




Aquí teniu la informació sobre aquesta recollida d'aliments:
http://www.bancdelsaliments.org/ca/noticies/gran-recapte-daliments-a-catalunya-2011/_noticia:5/
http://www.bancdelsaliments.org/ca/sala_premsa/

En aquest bloc es publicaran totes les receptes dels blocs que hem participat en aquesta iniciativa.
http://blogscontralafam.blogspot.com/

dimarts, 15 de novembre del 2011

“COLLONS UN ALTRE COP LA RECEPTA DEL 15”

És el que va dir l’Àlvar quan li vaig dir que tenia que fer un pa maco per poder-li fer fotos.........

A casa som grans consumidors de Coca-Cola i per celebrar el seu 125 aniversari hem pensat que res millor que fer un pa utilitzant-la com a ingredient.

Primer repte: la Cola-Cola es dolça! cal fer un pa dolç.
Segon repte: L’Àlvar es un cabut i no vol fer un pa dolç. No vol fer uns postres, vol fer pa.

Amb aquests desafiaments hem buscat receptes per tot arreu i hem topat amb el Pa Anadama. L’Àlvar a part de cabut es malparlat i aquest pa li escau d’allò més, ja que te una història prou interessant:

Cap allà el 1830, un pescador de Rockport, Massachusetts, enfadat amb la seva dona, Anna, per fer-li per menjar res més que farina de blat de moro i melassa, un dia, va afegir farina de blat i llevat a les seves “farinetes” i ho posà al forn. Mentre es menjava el pa resultant, va cridar:  “Anna, damn’er”  mes o menys "Anna, maleïda sia”.


Amb els temps la recepta es va anar polint, així com el nom que quedà com a Anadama:
Pa Anadama.

Nosaltres hem canviat la melassa i part de l’aigua de la recepta original per Coca-Cola.
Aquesta recepta ens ha permès utilitzar la farina de blat de moro que vam portar aquest estiu de Dinamarca.

Ingredients:

Soaker (macerat de blat de moro)
85gr farina de blat de moro
120gr aigua
Poolish o esponja
120gr farina blat
120gr aigua
3gr. llevat sec

Pa
Soaker
Poolish
160gr farina
1/5 llauna (66ml-66gr)  Coca-Cola
15gr. Mantega
5 gr  llevat sec
8gr sal


La nit anterior preparem el soaker i el poolish. 
 
Per preparar la massa ajuntem primer la farina, la coca-Cola, la mantega i la sal, un cop ben barrejat, afegim el soaker i el poolish i amassem tot uns 10 o 15 minuts fins que la massa queda enganxosa, però es desprèn amb facilitat.

S’ha de deixar fer la primera fermentació 1 hora i mitja o fins que la massa dobla el seu volum, això dependrà de la temperatura ambient.
Un cop finalitzada aquesta primera fermentació, desgasifiquem la massa, li donem forma quadrada i l’anem segellant sobre ella mateixa fins acabar amb una massa amb forma de cilindre, que posem dins el motlle arrambant-la a una de les parets. Deixem reposar 1 hora i mitja més.
Acabada aquesta segona fermentació es hora d’anar al forn que haurem pre-calentat a 175º.

Enfornem durant uns 40 minuts. Un cop tret del forn, desemmotllem per tal que es refredi en una reixeta metàl•lica.


Aquest pa va acabar transformat ens uns entrepans calents.